HSPM (Hypomineralised Second Primary Molars)

Předčasný porod, nízká porodní hmotnost a časté nemoci v prvních 3 letech, horečky a zápaly plic můžou mít vliv na vznik nemocné skloviny, tzv. HSPM.
Užívání ATB v prvních letech života , bifenoly a dioxiny můžou poškodit aktivitu ameloblastů při vývoji zubního zárodku a následně HSPM.
Zubní kaz zůstává jako nejčastější chronické onemocnění u dětí, které může vést k bolesti a tím ovlivňovat schopnosti jíst, spát a celkově kvalitu života.
HSPM  onemocnění ve sklovině je klasifikované jako opákní bílé – žluté – hnědé ohraničení, se zvýšeným rizikem zubního kazu a citlivosti zubů.

Mezi nejvíc poškozené zoubky s hypomineralizací patří mléčné pětky, mléčné špičáky a stále první stoličky 👉šestky. Ukazuje se, že vývoj a růst zubní korunky těchto zubů se odehrává přibližně v stejné časové periodě.
Při zjištění HSPM( hypomineralizaci v mléčné dentici) se uvádí vysoké riziko vzniku MIH( hypomineralizace v stálé dentici), proto sledujeme při prořezávání šestky, abychom co nejdříve předešli poškození stálých zubů.
Složení minerálů a skladba krystalů ve zdravé dětské sklovině je spojena s nižšími mechanickými vlastnostmi než v stálém zubu. O to hůř je na tom nemocná 👉 hypomineralizovaná 👈 sklovina při diagnóze HSPM.
Když je struktura povrchu zubu poškozena hypomineralizací, tak mají bakterie větší možnosti hromadit se v jamkách porosní skloviny a pronikat do hlubších vrstev zubu. HSPM poškozená opákní sklovina není odolná vůči abrazívnímu účinku některých jídel  a  žvýkacím silám a tak se i nově prořezané zoubky můžou rychle rozpadnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *